Inspiracji Wschodnich ciąg dalszy. Tatarska kuchnia znana nie tylko Tatarom, ale też popularna w całej Ukrainie. W zasadzie danie dość szybkie, podane proporcje ciasta są bardzo dobre i stosując je otrzymujemy od razu zwarte ciasto, bez dosypywania mąki “na oko”. Użyłam mięsa wołowo-wieprzowego, czyli nie do końca według sztuki (Tatarzy to muzłumanie, więc wieprzowina nie wchodzi w grę). Przepis pochodzi z książki Mamuszka autorstwa Olii Hercules.

Liczba porcji: 6-8

Czeburek - składniki
  • 250 ml zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki oleju
  • 500 gram mąki
  • 200 gram mięsa mielonego
  • 100 gram cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100ml oleju

Wodę wlać do miski. Jajko rozkłócić i dodać do wody razem z cukrem, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżki oleju. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać na zwarte, miękkie ciasto. Wyłoży na stolnicę obsypaną mąką i chwilę wyrabiać. Owinąć w folię spożyywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 20 minut.

Cebulę drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać mięso i sól. Wymieszać dokładnie rękami.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 6-8 części. na stolnicy oprószonej mąką każdą z części ciasta rozwałkować na płaski krążek o średnicy co najmniej 20 cm. Placek warto odwrócić i ułożyć na fragmencie stolnicy posypanym mąką przed nałożeniem farszu, żeby uniknąć przyklejenia gotowego czebureka do stolnicy. Nadzienie podzielić na tyle samo części co ciasto. Nałożyć jedną część na środek rozwałkowanego ciasta i rozprowadzić po środku zostawiając ok 4 cm wolnego brzegu. Złożyć czeburek na pół i skleić brzegi. Przygotowywać pozostałe czebureki jednocześnie przystępując do smażenia.

Na patelni rozgrzać 100 ml oleju. Czeburek kłaść na mocno rozgrzany olej i smazyć po 3 minuty z każdej strony. Obserwować ciepło i przysmażenie ciasta – czebureki nie powinny się przypalać, ale 3 minuty powinny być wystarczające by osiągnęły one złotobrązowy kolor z danej strony. Ostrożnie przewracać na drugą stronę.

Podawać od razu na ciepło lub na zimno ze śmietaną i odrobiną soli.

Czeburek

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *