Veryra, вертута, danie pochodzące z Mołdawi. Zawijaniec ze słonym nadzieniem z sera. Podstawą całego dania jest dokładnie i bardzo cienko rozciągnięte ciasto, warto poświęcić tej czynności czas, ale nie swoje nerwy. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne, a wraz z doświadczeniem ciasto będzie rozciągane na coraz cieńsze placki (na pierwszy raz nie musi być idealnie :D). Przepis pochodzi z książki Mamuszka autorstwa Olii Hercules, ja zmieniłam (zwiększyłam) proporcje ilości sera do ciasta.

Liczba porcji: 2

Vertuta - składniki
  • 1-2 jajka
  • 72 ml ciepłej wody (ok. 40°C)
  • 180 gram mąki pszennej 450-500
  • 2 łyżki oleju
  • 270 gram sera typu feta

Jedno jajko rozbić w misce widelcem. Dodać wodę, a potem partiami mąkę. Wymieszać trzepaczką a na koniec trochę ugnieść ręką aż zabierze całą mąkę. Ciasto będzie klejące, ale takie ma pozostać. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.

Ser pokruszyć. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Wyciągnąć ciasto z miski, wyłozyć na stolnicę z mąką, lekko zarobić aż przestanie być klejące. Podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na spory okrągły placek. Skupić się przede wszystkim na rozwałkowaniu brzegów – lepiej zostawić “grubszy” środek a cieńsze brzegi. Podnieść placek do góry i kolejno podkładając dłonie lub pięści pod brzegi ciasta rozciągać je siłą grawitacji. Nie należy zbyt długo trzymać ciasta powieszonego w jednej pozycji, bo zacznie pękać, ale też należy mu dać czas w danym miejscu na równomierne rozciągnięcie. Jeśli powstaną małe dziury – da się to potem zatuszować. Ciasto ma być możliwie najcieńsze, w miarę o równomiernej grubości na całej powierzchni, razem z brzegami.

Rozciągnięte ciasto ułożyć na stolnicy wysypanej lekko mąką. posmarować je olejem i wyłozyć połowę pokruszonego sera.

Drugie ciasto rozciągnąć podobnie jak pierwsze i położyć na wierzchu. Posmarować olejem i wyłożyć resztę sera. Zwinąć całość w rulon rozciągając go jeszcze delikatnie na długość w czasie rolowania. Skręcić delikatnie rulon, a nastepnie zwinąć ciasto w odwrotnym kierunku – ma powstać ślimak. Przełożyć do blaszki wysmarowanej olejem

Małe jajko lub jakieś pozostałe białko/żółtko rozkłócić w miseczce. Posmarować vertutę nim obficie. Piec około 40 minut w 200°C, na złoty kolor. Podawać na ciepło. W razie potrzeby odgrzewać w piekarniku.

Vertuta

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *