Makaron i kilka dodatków, czego chcieć więcej? 🙂

Liczba porcji: 2

Spaghetti aglio olio - składniki
  • 150 gram makaronu spaghetti
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 ostre papryczki
  • oliwa
  • 50gram twardego, wyrazistego sera

Ser zetrzeć na tarce lub rozkruszyć. Czosnek grubo posiekać. Wodę na makaron zagotować, osolić. Włożyć makaron i gotować aż będzie al dente.

W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę (jak dużo? tyle ile lubisz – ja leję tak by pokryła cienko całe dno patelni). Do oliwy dodać całe papryczki i podsmażać je 1-2 minuty. Dodać posiekany czosnek i podsmażać na złoto. Jeżeli temperatura robi się zbyt wysoka można dodać na patelnię kilka łyżek wody spod gotującego się makaronu.

Makaron odcedzić. Włożyć na patelnię z oliwą i dokładnie wymieszać. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Wyłożyć na talerze i posypać serem. Podawać natychmiast.

Spaghetti aglio olio

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *