Makaron i kilka dodatków, czego chcieć więcej? 🙂
Liczba porcji: 2

- 150 gram makaronu spaghetti
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 ostre papryczki
- oliwa
- 50gram twardego, wyrazistego sera
Ser zetrzeć na tarce lub rozkruszyć. Czosnek grubo posiekać. Wodę na makaron zagotować, osolić. Włożyć makaron i gotować aż będzie al dente.
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę (jak dużo? tyle ile lubisz – ja leję tak by pokryła cienko całe dno patelni). Do oliwy dodać całe papryczki i podsmażać je 1-2 minuty. Dodać posiekany czosnek i podsmażać na złoto. Jeżeli temperatura robi się zbyt wysoka można dodać na patelnię kilka łyżek wody spod gotującego się makaronu.
Makaron odcedzić. Włożyć na patelnię z oliwą i dokładnie wymieszać. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Wyłożyć na talerze i posypać serem. Podawać natychmiast.
