Nigdy wcześniej nie spotkałam się z kostkami z kaszy jako dodatkiem do zupy. Choć jakby się nad tym zastanowić, to takie trochę podobne do klusek, więc nie jest to jakiś abstrakcyjny pomysł – po prostu dla mnie był nowy. W oryginalnym przepisie jaki podaję zupa była lekko mdła, trzeba ją doprawić “do smaku”, albo może użyć więcej pomidorów? Jeszcze się zastanowię. Przepis na zupę znalazłam w książce “zupy i sosy” Biblioteczka poradnika domowego – Prószyński media.

Liczba porcji: 4

Zupa z suszonych pomidorów - składniki
  • 50 gram suszonych pomidorów
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por/cebula)
  • cebula
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki wody
  • sól

Przygotować głębszy półmisek lub np. pudełko. Zagotować 2 szklanki wody. Do wrzącej dodać kaszę mannę, sól i masło. Gotować często mieszając, aż kasza zgęstnieje, ok. 3-5 minut. Gorącą kaszę rozsmarować na półmisku na ok. centymetrową warstwę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną pokroić w kostkę.

Włoszczyznę zalać 3 szklankami wody i ugotować wywar (patrz: Słowniczek)

Cebulę pokroić. Pomidory w całości włożyć do rondla, dodać cebulę. Lekko podlać wodą i udusić kilkanaście minut, aż pomidory zmiękną. Przetrzeć pomidory przez sitko – nie blenderem, żeby nie zetrzeć skórek z pomidorów. Połączyć wywar z przetartymi pomidorami. Śmietanę wymieszać z mąką. Zahartować dodają do niej kilka łyżek zupy i wszystko połączyć. Doprawić solą, doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć.

Przed podaniem na talerz nałożyć kostki kaszy i zalać je zupą.

Zupa z suszonych pomidorów

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *