Przymierzałam się do tego ciasta bardzo długo, bo wydawało mi się skomplikowane i trudne. Otóż zupełnie nie: proces jest złożony, ale w wykonaniu prosty, o ile posiada się maszynkę do tarcia, ze zwykłą tarką mógłby być problem. Marmolada cytrynowa, która jest nadzieniem, ma mnóstwo odcieni smaku. Słodki cukier, gorzkawa skórka, kwaśna cytryna i inne, których pochodzenie trudno wskazać. Według mnie idealnie pasuje do gorzkiej herbaty (tak jak wskazuje autorka przepisu), ale pojawiły się zdania, że dobry do niej byłby gin z tonikiem, słodka lub gorzka kawa, bita śmietana, whisky – co osoba to opinia 😉 Oryginalny przepis pochodzi z książki KAUKASIS Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu autorstwa Olii Hercules (wyd. BUCHMANN)

Liczba porcji: 12

Tarta cyrynowa składniki
  • 4 cytryny
  • 150 gram drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 225 gram mąki
  • szczypta soli
  • 100 gram zimnego masła/margaryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • woda

Cytryny umyć, wyszorować. Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i parzyć w ten sposób 20 minut. Po tym czasie odcedzi, ostudzić i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć w palcach na “piasek”. Do miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Mieszanina zacznie się pienić, dodać trochę wody (niestety, na oko – około 1/3 szklanki), wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na tartę wyłożyć/wykleić ciastem wraz z wysokim brzegiem. Przykryć ją papierem do pieczenia i położyć coś do obciążenia. Piec 5 minut, potem ściągnąć obciążenie i piec jeszcze 5 minut.

Żółtka wbić do miseczki i rozkłócić. Wyciągnąć cytryny, zetrzeć je na tarce lub w maszynce do tarcia na wiórki. Do cytryn dodać cukier i wymieszać, wyłożyć na spód tarty. Posmarować wierzch żółtkami. Piec 30-35 minut, aż marmolada będzie gęsta, wierzch zezłocony, a spód brązowy, ale nie ciemnobrązowy. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Podawać małe kawałki z ulubionym napojem.

Tarta cyrynowa
Tarta cyrynowa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *