Baklava to ciasto rozpoznawane jako tureckie słodycze. Słusznie, bo pistacjowy turecki wariant to jedna z najpopularniejszych wersji baklavy, a prawdopodobnie właśnie z terenów Turcji ciasto to wyszło do pozostałych arabskich czy bałkańskich krajów. Kojarzona jest również z muzułmańską tradycją – jedzona w czasie Ramadanu. Ciasto arabskie, podobnie jak basbousa, kojarzą mi się z prostym wykonaniem i ogromną słodyczą wynikającą z syropu, którym się zalewa ciasto. Baklava pięknie trzeszczy podczas zalewania, a podobno to bardzo ważne, żeby wydawała dźwięki na tym etapie. Baklava jest dla mnie prosta, ponieważ korzystam z gotowego ciasta filo, z wykonaniem go byłoby więcej roboty. Oparłam się na przepisie ze strony Mój arabski świat, ale doszlifowałam proporcje własnym doświadczeniem. Po tym przydługawym wstępie, zapraszam na przepis.

Liczba porcji: 30-40 (blaszka 21 cm x 26 cm)

Baklava - składniki
  • 550 gram orzechów włoskich i migdałów (mogą być same włoskie)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 120 gram masła
  • pędzelek do smarowania

Do rondelka włożyć cukier, wodę, miód i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić do ostudzenia. Można syrop przygotować nawet kilka godzin przed pozostałą częścią.

Orzechy zmielić dość drobno, ale nie na masło, nie mogą się zbić w jedną masę. Najlepiej mielić partiami. Dodać do nich 2 łyżki cukru, cynamon i wymieszać. Masło rozpuścić.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wyciągnąć ciasto filo z lodówki. Dostępne w Polsce jest pakowane zwykle po 7 dużych arkuszy. Przyłożyć do nich blaszkę i przyciąć ciasto najbardziej optymalnie do kształtu blaszki. Nie wyrzucać pozostałych kawałków. Przy mojej blaszce uzyskuję 2×7 płatów(warstw) + 4 warstwy z okrawków.

Na dnie blaszki wyłożyć jeden z całych kawałków ciasta filo. Posmarować ciasto masłem, położyć kolejny kawałek, posmarować masłem. Jako trzecią warstwę można ułożyć okrawki, posmarować masłem, następnie położyć cały płat i posmarować masłem.

Na przygotowany spód równomiernie wysypać 1-2-3 łyżki orzechów, przyłożyć warstwą ciasta, posmarować masłem i znów ułożyć orzechy, ciasto i masło. Powtarzać takie układanie aż się skończą orzechy. Na wierzchu ułożyć znów kilka warstw samego ciasto smarowanego masłem – co najmniej 4. Wierzch posmarować masłem.

Ostrym nożem pokroić ciasto w docelowe kawałki – romby lub trójkąty. Następnie włożyć do piekarnika i zapiekać na złoty kolor, ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika natychmiast polać równomiernie ciasto przygotowanym wcześniej syropem. Ma skwierczeć i trzaskać. Pozostawić do ostygnięcia. Podawać z kawą lub herbatą,

Baklava
Baklava

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *