Przepis pochodzi z książki Kuchnia litewska, której autorami są Nijole i Maciej Druto, wyd. KAW 1987r. Książka pochodzi z rodzinnych zbiorów i zaciekawiło mnie z niej kilka przepisów, m.in. ten na słodki i ciężki keks wypełniony po brzegi wilgotnymi bakaliami. A, jak już kiedyś mówiłam, jak się zużyje do ciasta 6 jajek to nie ma to tamto. Ciasto jest naprawdę smaczne, ciężkie i wilgotne, więcej jest bakalii niż samego ciasta – łatwo w nim o zakalec. Użyłam orzechów włoskich zamiast laskowych, bo nie dysponowałam tymi drugimi.

Liczba porcji: blaszka 21cm x 21cm lub keksówka 10cm x 40cm

Keks "Cygan" - składniki
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (laskowych)
  • 1 łyżka mielonego cynamonu i goździków

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotować wodę, sparzyć nią rodzynki. Wyłożyć je na sitko do lekkiego osuszenia.

Żółtka oddzielić od białek i włożyć do miski. Utrzeć żółtka z cukrem. Gdy masa będzie biała i bardzo puszysta dodać po kolei mąkę ziemniaczaną, sparzone rodzynki, śliwki, orzechy, cynamon i goździki oraz mąkę pszenną. Wszytko wymieszać delikatnie, można użyć delikatnych obrotów miksera i mieszadeł do mieszania :D. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Ostrożnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łopatką.

Piec w 170°C około 40 minut, na złoty kolor, do suchego patyczka na środku wypieku. Po ostygnięciu przechowywać pod przykryciem, można przykrywać folią aluminiową aby zachować wilgotność ciasta.

Keks "Cygan"

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *