Jakbyście mogli powiedzieć coś do swojego “ja” z przeszłości to co by to było? Ja bym odpowiedziała, na moje watpliwości z tego przepisu na “carbonare“: – Tak, bardzo daleko jest on od własciwego przepisu na to danie. 🙂 Dziś proponuję Wam poprawną wersję, a sprawdzony przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia smaku.

Liczba porcji: 2

Carbonara - składniki
  • 150 gram makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 100 gram boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 gram twardego intensywnego sera
  • sól, pieprz

Zagotować osoloną wodę na makaron. Boczek pokroić w kostkę lub słupki. Włożyć na patelnię i podsmażać kilka minut. Jajka włożyć do garnuszka i sparzyć: zalać wrzątkiem i natychmiast wyciągnać z wody. Jajka wbić do miski, rozkłócić, dodać sól i pieprz. Na patelnię z boczkiem dodać przeciśnięty przez praskę proszek. W międzyczasie ugotować makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Dodać makaron do boczku, wymieszać całość i ściągnąć z ognia. Dodać do makaronu jajka i delikatnie wymieszać. Jajka nie powinny się ściąć na jajecznicę tylko utworzyć kremowy “sos”. Podawać natychmiast posypane startym serem.

Carbonara

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *