Jakbyście mogli powiedzieć coś do swojego “ja” z przeszłości to co by to było? Ja bym odpowiedziała, na moje watpliwości z tego przepisu na “carbonare“: – Tak, bardzo daleko jest on od własciwego przepisu na to danie. 🙂 Dziś proponuję Wam poprawną wersję, a sprawdzony przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia smaku.

Liczba porcji: 2

Carbonara - składniki
  • 150 gram makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 100 gram boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 gram twardego intensywnego sera
  • sól, pieprz

Zagotować osoloną wodę na makaron. Boczek pokroić w kostkę lub słupki. Włożyć na patelnię i podsmażać kilka minut. Jajka włożyć do garnuszka i sparzyć: zalać wrzątkiem i natychmiast wyciągnać z wody. Jajka wbić do miski, rozkłócić, dodać sól i pieprz. Na patelnię z boczkiem dodać przeciśnięty przez praskę proszek. W międzyczasie ugotować makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Dodać makaron do boczku, wymieszać całość i ściągnąć z ognia. Dodać do makaronu jajka i delikatnie wymieszać. Jajka nie powinny się ściąć na jajecznicę tylko utworzyć kremowy “sos”. Podawać natychmiast posypane startym serem.

Carbonara

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *