Sznycle się znudziły, klopsiki były ostatnio. Zachciało mi się burka albo kefty a w zasadzie, jak okazało się poprawnie, szisz kebabu – bo kefta to “rodzaj” mięsa, a kebab to ta charakterystyczna forma podania go (kwestie wyjaśnienia nazewnictwa i dużo porad dotyczących wykonania znalazłam na blogu Facet z nożem). Ale w domu tylko wieprzowina, jak to tak? Chwilę się łamałam, ale to jak polski kebab, nie? Mięso przyrządziłam bardziej po polsku – prawie jak na sznycle – zabrakło tylko bułki moczonej w mleku. Tylko forma podania na patyczkach pozostała z kefty. Do podania sprawdzi się Sos tysiąca wysp i frytki lub pieczone ziemniaki.

Liczba porcji: 8 sznycli

Kefta - składniki
  • 450 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem
  • bułka tarta
  • patyczki do szaszłyków

Patyczki włożyć w całości do wody i pozostawić do namoczenia na co najmniej godzinę. Dzięki namoczeniu nie spalą się w czasie pieczenia.

Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć mięso, dodać przyprawy, cebulę. Jajko wbić do kubeczka, lekko rozbić i dodać do mięsa. Wsypać 2 łyżki bułki tartej. Ręką wymieszać do połączenia składników, aż masa będzie dała się formować. Jeżeli jest zbyt płynna (nie oblepi patyczków i będzie się od nich odpadać) dodać do mięsa jeszcze trochę bułki tartej i ponownie zarobić. Z gotowego mięsa uformować wałeczki. Każdy obtoczyć w bułce tartej.

Piekarnik rozgrzać do do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Namoczone patyczki delikatnie wbić w uformowane wałeczki, w razie potrzeby można ponownie obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na blaszce. Zapiekać około 30 minut, aż bułka będzie rumiana z wierzchu, a mięso równo upieczone, Podawać na ciepło razem z patyczkami.

Kefta

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *