Jeszcze trwa końcówka sezonu dyniowego. W tym roku odkryłam (dopiero) dynię hokkaido i okazało się, że przetwarzanie dyni (i jej noszenie z warzywniaka) może być jeszcze łatwiejsze. Była zupa, musy, risotto i te oto placki. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia smaku, tak jak i wskazówki do wykonania purée z pieczonej dyni .

Liczba porcji: 3

Placki dyniowe - składniki
  • 2 jajka
  • 300 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • 200 gram purée z pieczonej dyni

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka lekko roztrzepać w miseczce. Purée wymieszać ze śmietaną, jajkami, olejem i cukrem. Dodać mąkę przesianą przez sitko.

Patelnię wysmarować pędzelkiem z małą ilością oleju. Nakładać po łyżce ciasta. Smażyć równomiernie z obu stron, po kilka minut. Placki bardzo urosną w czasie pieczenia, przewracać dopiero gdy z wierzchu będą “nie surowe”. Kolejne partie można smażyć bez dodawania tłuszczu, Podawać na słodko z sosem, dżemem lub frużeliną.

Placki dyniowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *