Makaron mogłabym zjadać na kilogramy, a w tej formie: zapiekany, lekko rozsypujący się makaron z sosem serowo-beszamelowym o kremowej konsystencji, lekko ciągnący cheddar… mogłabym jeść na każdy obiad i by się nigdy nie znudziło. Cudowny smak i aromat, istna rozkosz dla kubków smakowych.
Przepis jest oparty na jego imienniku przedstawionym w książce “Pyszne obiady” Anny Starmach wyd. Znak.

Liczba porcji: 2-4

  • 400 gram makaronu penne
  • 250 gram sera cheddar
  • 50 gram masła
  • 40 gram mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Cheddar zetrzeć na tarce. Makaron ugotować al dente.

Do garnka włożyć masło, dodać mąkę i zasmażyć na biało, Powoli dodawać partiami mleko cały czas mieszając. Gdy sos będzie jednolity i zacznie się gotować dodać śmietanę, a następnie 200 gram sera. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Doprawić do smaku.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z sosem. Posypać resztą sera. Zapiekać całość bez przykrycia około 30 minut. Lekko ostudzić po upieczeniu i kroić na porcje lub po prostu nakładać łyżką na talerz. Podawać posypane natką pietruszki.

Macaroni and cheese

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *