Makaron mogłabym zjadać na kilogramy, a w tej formie: zapiekany, lekko rozsypujący się makaron z sosem serowo-beszamelowym o kremowej konsystencji, lekko ciągnący cheddar… mogłabym jeść na każdy obiad i by się nigdy nie znudziło. Cudowny smak i aromat, istna rozkosz dla kubków smakowych.
Przepis jest oparty na jego imienniku przedstawionym w książce “Pyszne obiady” Anny Starmach wyd. Znak.

Liczba porcji: 2-4

  • 400 gram makaronu penne
  • 250 gram sera cheddar
  • 50 gram masła
  • 40 gram mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Cheddar zetrzeć na tarce. Makaron ugotować al dente.

Do garnka włożyć masło, dodać mąkę i zasmażyć na biało, Powoli dodawać partiami mleko cały czas mieszając. Gdy sos będzie jednolity i zacznie się gotować dodać śmietanę, a następnie 200 gram sera. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Doprawić do smaku.

Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z sosem. Posypać resztą sera. Zapiekać całość bez przykrycia około 30 minut. Lekko ostudzić po upieczeniu i kroić na porcje lub po prostu nakładać łyżką na talerz. Podawać posypane natką pietruszki.

Macaroni and cheese

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *