Sos znany z barów, knajpek i foodtrucków. Bardzo smaczny dodatek do sałaty, dań typu fastfood, jako dip albo do pieczonego mięsa na obiad. Przepis pochodzi z książki “Zupy i sosy” Biblioteczka Poradnika Domowego, Prószyński Media.

Liczba porcji: 4

Sos tysiąca wysp - składniki
  • 6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, chili

Składniki na sos przełożyć do jednego pojemnika. Wymieszać ręcznie lub bardzo krótko mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, ale nie dłużej, żeby nie rozrzedzić sosu. Bardzo dobrze sprawuje się jako dip do smażonych kawałków mięsa, chipsów, frytek, kęsków z ciasta francuskiego.

Sos tysiąca wysp

marcelina

One Reply to “Sos tysiąca wysp”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *