Klasyczny przepis na kalafior z bułką tartą. W moim domu rodzinnym podawany zawsze na kolację, ale może być też dodatkiem do obiadu. Pomimo iż to tak prosty przepis zwykle upewniam się jak ugotować kalafior w przepisie Olgi Smile, a potem już z górki. No to do roboty 🙂

Liczba porcji: 2 lub 4 jako dodatek

Kalafior z bułką - składniki
  • 1 kalafior
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 gram masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól

Wodę zagotować z solą i cukrem. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej wody. Gotować 10 minut. Odcedzić.

W międzyczasie na patelni/rondlu rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i sól. Podsmażać przez kilka minut, aż bułka będzie rumiana. Dodać kalafior i wymieszać aż bułka jednolicie pokryje różyczki kalafiora. Chwilkę podsmażyć. Podawać natychmiast.

Kalafior z bułką

marcelina

Follow my blog with Bloglovin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *