To wydaje się zupełnie niesezonowa propozycja, ale może komuś jeszcze zalegają pomidory z przydomowej szklarni? Jesień kojarzy się często z sezonem ciepłych i pożywnych zup. Gazpacho, będąc chłodnikiem, niestety spełnia tylko jeden z warunków 🙂 Może jednak w jakiś ostatni ciepły jesienny dzień warto wspomnieć to “letnie danie”.

Przepis zaczerpnięty z kwestia smaku, inspiracja od I&A.

Liczba porcji: 4

Składniki na gazpacho
  • 11 pomidorów
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1/4 papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plasterki cebuli
  • 1/4 cytryny
  • 1 szklanka środka z bułki
  • 2 łyżeczki octu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórek. Oddzielić miąższ od środków z pestkami. Część z pestkami przełożyć na sitko nad dużą miską i przetrzeć delikatnie, żeby wydobyć sok, a pestki zostawić na sitku. Pestki wyrzucić.

Ogórka obrać i pokroić na kawałki. Paprykę pokroić na części. Z cytryny wycisnąć sok.

Przetrzeć razem pomidory, ogórka, paprykę, cebulę, czosnek, chili i sok z pomidorów – można partiami. Dodać sok z cytryny, oliwę, ocet oraz pieczywo i ponownie przetrzeć/zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawać z grzankami z jasnego pieczywa i oliwą. Przechowywać w lodówce.

Gazpacho

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *