Burek, znany również jako pita, pochodzi między innymi z kuchni bałkańskiej, tureckiej, kaukaskiej. Ta wersja jest typowo bośniacka. W odróżnieniu od sąsiednich krajów byłej Jugosławii burek tutaj przybiera postać długiego rulonu zwiniętego w wielkiego ślimaka i pieczonego najlepiej na wielkiej żeliwnej patelni. W pozostałych krajach pita często jest formowana jako leżące na sobie placki ciasta filo przełożone mięsem. Moim zdaniem, wersja bośniacka jest o wiele bardziej efektowna, a nawet nie aż tak trudna do wykonania. Potrzeba tylko 2-3 metrów jednolitego czystego blatu do zwinięcia “węża” 😀 Dostępne w Polsce ciasto filo składa się z 7 arkuszy 20x30cm, kiedyś spróbuję zrobić własne ciasto, ale do zwinięcia takiego burka trzeba jeszcze większego stołu 😀 Już, już nie przedłużam, jeszcze tylko wspomnę, że przepis pochodzi ze strony Manu’s Menu.

Liczba porcji: 4

Burek - składniki
  • 500 gram mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 100 gram masła
  • 1 jajko

Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Podsmażyć 2-3 minuty, mieszając aby nie przypalić czosnku. Dodać mięso, lekko je posiekać i wymieszać na patelni i podsmażyć na dużym ogniu przez minutę. Następnie zmniejszyć na średni ogień i dosmażyć aż całe mięso zbrązowieje. Dodać przyprawy, wymieszać. Dodać pietruszkę i wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.

W innym rondelku rozpuścić masło. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Garnek lub blaszkę wysmarować cieniuteńką warstwą oleju.

Na czystym blacie rozłożyć papier z ciasta filo. Położyć obok siebie trzy płaty ciasta tak, by delikatnie się nachodziły krótszymi bokami. “Skleić” je ze sobą za pomocą masła: posmarować masłem dolny płat. Posmarować masłem wszystkie trzy płaty i przykryć drugą warstwą ciasta filo, również “sklejając” nachodzące się płaty. Posmarować środkowy płat i położyć siódmy kawałek ciasta. Całość posmarować resztą masła. Na jednym krańcu wyłożyć ostudzone mięso i równomiernie rozprowadzić wzdłuż całego długiego boku. Można zostawić ok 5-7 cm na końcach bez farszu. Delikatnie zwinąć rulon. Ważne aby robić to równomiernie, nie naciskając za bardzo by ciasto nie pękło, a jednocześnie zwijać dość ciasno, jakby podwijać pod spód palce. Niestety, kwestia wprawy 🙂 Następnie zwinąć powoli węża. Zakręcać rulon dużym łukiem a następnie zacieśniać splot. Jeżeli od razu zacznie się ciasno zwijać, to ciasto pęknie. Bardziej należy tu myśleć o owijaniu niż zwijaniu. Gotowego zwiniętego burka włożyć do naczynia do zapiekania. Jajko rozkłócić z łyżką wody i delikatnie posmarować po wierzchu, można posypać np. sezamem. Piec w 190°C około 25 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyciągnąć, odczekać 3-4 minuty. Pokroić na kawałki i podawać, najlepiej z jogurtem naturalnym do picia lub ayranem.

Burek
Burek
Burek
Burek
Burek
Burek

marcelina

One Reply to “Burek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *