Burek, znany również jako pita, pochodzi między innymi z kuchni bałkańskiej, tureckiej, kaukaskiej. Ta wersja jest typowo bośniacka. W odróżnieniu od sąsiednich krajów byłej Jugosławii burek tutaj przybiera postać długiego rulonu zwiniętego w wielkiego ślimaka i pieczonego najlepiej na wielkiej żeliwnej patelni. W pozostałych krajach pita często jest formowana jako leżące na sobie placki ciasta filo przełożone mięsem. Moim zdaniem, wersja bośniacka jest o wiele bardziej efektowna, a nawet nie aż tak trudna do wykonania. Potrzeba tylko 2-3 metrów jednolitego czystego blatu do zwinięcia “węża” 😀 Dostępne w Polsce ciasto filo składa się z 7 arkuszy 20x30cm, kiedyś spróbuję zrobić własne ciasto, ale do zwinięcia takiego burka trzeba jeszcze większego stołu 😀 Już, już nie przedłużam, jeszcze tylko wspomnę, że przepis pochodzi ze strony Manu’s Menu.

Liczba porcji: 4

Burek - składniki
  • 500 gram mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 100 gram masła
  • 1 jajko

Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Podsmażyć 2-3 minuty, mieszając aby nie przypalić czosnku. Dodać mięso, lekko je posiekać i wymieszać na patelni i podsmażyć na dużym ogniu przez minutę. Następnie zmniejszyć na średni ogień i dosmażyć aż całe mięso zbrązowieje. Dodać przyprawy, wymieszać. Dodać pietruszkę i wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia. Pozostawić do ostygnięcia.

W innym rondelku rozpuścić masło. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Garnek lub blaszkę wysmarować cieniuteńką warstwą oleju.

Na czystym blacie rozłożyć papier z ciasta filo. Położyć obok siebie trzy płaty ciasta tak, by delikatnie się nachodziły krótszymi bokami. “Skleić” je ze sobą za pomocą masła: posmarować masłem dolny płat. Posmarować masłem wszystkie trzy płaty i przykryć drugą warstwą ciasta filo, również “sklejając” nachodzące się płaty. Posmarować środkowy płat i położyć siódmy kawałek ciasta. Całość posmarować resztą masła. Na jednym krańcu wyłożyć ostudzone mięso i równomiernie rozprowadzić wzdłuż całego długiego boku. Można zostawić ok 5-7 cm na końcach bez farszu. Delikatnie zwinąć rulon. Ważne aby robić to równomiernie, nie naciskając za bardzo by ciasto nie pękło, a jednocześnie zwijać dość ciasno, jakby podwijać pod spód palce. Niestety, kwestia wprawy 🙂 Następnie zwinąć powoli węża. Zakręcać rulon dużym łukiem a następnie zacieśniać splot. Jeżeli od razu zacznie się ciasno zwijać, to ciasto pęknie. Bardziej należy tu myśleć o owijaniu niż zwijaniu. Gotowego zwiniętego burka włożyć do naczynia do zapiekania. Jajko rozkłócić z łyżką wody i delikatnie posmarować po wierzchu, można posypać np. sezamem. Piec w 190°C około 25 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyciągnąć, odczekać 3-4 minuty. Pokroić na kawałki i podawać, najlepiej z jogurtem naturalnym do picia lub ayranem.

Burek
Burek
Burek
Burek
Burek
Burek

marcelina

One Reply to “Burek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *