Ayran to turecki orzeźwiający napój na bazie jogurtu naturalnego. Miks jogurtu z wodą oraz solą daje lekki i orzeźwiający efekt, który bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, np. z burkiem. Aby mieć pewność co do proporcji oparłam się na przepisie ze strony Seasonal cook in Turkey.

Liczba porcji: 2

Ayran - składniki
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml chłodnej wody
  • szczypta soli

Schłodzony jogurt przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sól. Powoli przetrzeć jogurt blenderem lub mikserem. Można również użyć blendera kielichowego lub blendera do smoothie. Partiami dodać wodę do jogurtu i dalej “ubijać” aż zostanie dodana cała woda. Podawać natychmiast, gotowy ayran powinien mieć charakterystyczną piankę na wierzchu.

Ayran

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *