Ayran to turecki orzeźwiający napój na bazie jogurtu naturalnego. Miks jogurtu z wodą oraz solą daje lekki i orzeźwiający efekt, który bardzo dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, np. z burkiem. Aby mieć pewność co do proporcji oparłam się na przepisie ze strony Seasonal cook in Turkey.

Liczba porcji: 2

Ayran - składniki
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml chłodnej wody
  • szczypta soli

Schłodzony jogurt przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sól. Powoli przetrzeć jogurt blenderem lub mikserem. Można również użyć blendera kielichowego lub blendera do smoothie. Partiami dodać wodę do jogurtu i dalej “ubijać” aż zostanie dodana cała woda. Podawać natychmiast, gotowy ayran powinien mieć charakterystyczną piankę na wierzchu.

Ayran

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *