Sos kawowy, to taki prosty przepis, a jednocześnie dla mnie nie był oczywisty i sama nie wymyśliłabym go! Bardzo dobrze dopasował się do grillowanej gruszki, myślę, że również pasowałby do innych pieczonych/grillowanych owoców: bananów, jabłek itp., jako dressing do deserów, lodów. W pozostałej resztce sosu zamoczyłam rodzynki, zostawiłam do napęcznienia na całą noc i był prosty deser na drugi dzień.
Przepis pochodzi z książki “Zupy i sosy” Biblioteczka Poradnika Domowego, Prószyński Media.

Liczba porcji: 12

Sos kawowy składniki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 szklanka wody

Wodę zagotować. Z kawy przygotować w rondelku napar, zalewając ją wodą. Mąkę ziemniaczaną zalać niewielką ilością zimnej wody i rozkłócić na jednolitą zawiesinę. Do gotującej się kawy powoli dodać mąkę i energicznie rozmieszać. Dodać cukier i masło, chwilę pogotować. Ściągnąć z gazu, podawać na ciepło lub zimno.

Sos kawowy
Sos kawowy

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *