Lekkostrawna zupa z klopsikami, a przy tym bardzo intensywna, gęsta i pożywna. Przepis pochodzi ze strony poradnikzdrowie.pl, ale jest tak zamotany, że można go nazwać jedynie inspiracją do mojej wersji zupy, która może być też traktowana jako pełne danie obiadowe 🙂

Liczba porcji: 2-3

Zupa z pieczonych warzyw - składniki
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 200 gram mięsa mielonego indyczego
  • 1/2 litra wody
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • pieprz
  • sól

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Paprykę, cukinię, cebulę i marchewki umyć. Marchewki obrać i pokroić w duże słupki. Cukinię można nakłuć. Naczynie żaroodporne wysmarować cienko oliwą, włożyć warzywa i zapiec 30 minut w 180°C.

Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nabierać mięso łyżeczką do herbaty i uformować z mięsa małe kuleczki. Wodę zagotować w rondlu. Na wrzątek wrzucić kulki mięsne i obgotować je kilka minut.

Upieczone warzywa przetrzeć blenderem/na tarce, wymieszać i dodać do rondla. Delikatnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z gazu i podawać na gorąco, z chlebem.

Zupa z pieczonych warzyw

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *