W książce kucharskiej, z której pochodzi przepis (Zupy i sosy, Biblioteczka Poradnika Domowego, Wyd. Prószyński Media) widnieje on pod nazwą Zarzutka. O zupie Zalewajce słyszałam, jednak pierwszy raz się spotkałam z nazwą Zarzutka. Dla mnie to po prostu szybki kapuśniak 🙂

Liczba porcji: 2

Kapusniak zarzutka - składniki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kapusty kiszonej z sokiem
  • 1 kostka rosołowa
  • kawałek kiełbasy/boczku
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 1/2 szklanki wody

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w docelowej wielkości kawałki. Włożyć ziemniaki do garnka i zalać wrzącą wodą. Dodać kostkę rosołową, liść laurowy, sól i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w półplasterki (boczek np. w słupki). Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, włożyć kiełbasę i cebulę i przysmażyć, ale nie za bardzo przyrumienić.

Kapustę posiekać. Gdy ziemniaki się ugotują dodać posiekaną kapustę. Dalej gotować aż kapusta będzie miękka. Następnie dodać podsmażoną kiełbasę z cebulą i tłuszczem. Wymieszać, doprawić do smaku.

Podawać na ciepło, najlepiej z pieczywem.

Kapusniak zarzutka

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *