Te proste kulki o cudownym orzechowym aromacie są jednym z dań, które się przygotowuje z okazji święta Tu Bi-Szwat, czyli Nowego Roku Drzew w kulturze żydowskiej, święto sadzenia drzew i zapowiedzi wiosny. Świąteczna kolacja ma zawierać owoce drzew, przede wszystkim winogrona, daktyle, figi, oliwki i granaty. Te kulki zawierają orzechy, więc prawie się liczy, bo orzechy też często są wykorzystywane w świątecznych łakociach z okazji świąt żydowskich. Przepis i informacje pochodzą z książki Kuchnia żydowska autorstwa Barbary Szczepanowicz i Doroty Szczepanowicz.

Liczba porcji: 40 kulek

Kulki orzechowe - składniki
  • 1/2 szklanki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • cukier wanilinowy
  • cukier puder

Piekarnik nagrzać do 160C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Orzechy posiekać dość grubo, ale tak, by kawałki gładko wrobiły się w ciasto.

Margarynę, mąkę, orzechy, cukier wymieszać i zarobić na gładkie ciasto. Z ciasta utoczyć małe kulki, mniej więcej jednakowej wielkości. Rozłożyć równomiernie na blaszce. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 20-30 minut, aż będą złotobrązowe.

Na talerz wysypać cukier puder. Gorące kulki obtoczyć w cukrze i pozostawić do przestygnięcia.

Kulki orzechowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *