Niby klasyczna jajecznica a jakoś tak inaczej wygląda i od razu inaczej smakuje. Propozycja na szybkie i ładne śniadanie.
Liczba porcji: 2

- 3 jajka
- 1 awokado
- 4 pomidory koktajlowe
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki cząbru
- sól, pieprz
Awokado umyć, przekroić na pół. Delikatnie wyciągnąć pestkę i obrać połówki ze skórki. Łyżeczką delikatnie wydrążyć środek poszerzając dołek, który został po pestce. Wydrążone kawałki awokado przełożyć na deskę i delikatnie posiekać. Pomidory pokroić na 3-4 plasterki. Jajka umyć, sprawdzić ich świeżość. Na patelni rozgrzać masło/smalec/oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wbić jajka i wymieszać drewnianą łopatką. Dodać przyprawy, pieprz i sól do smaku. Gdy jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję (co kto lubi 🙂 ) ściągnąć z ognia. Na talerzach położyć połówki awokado, można posypać solą i pieprzem, nałożyć jajecznicę w zagłębienia i udekorować kawałkami pomidorów. Podawać natychmiast.
