Babka na oleju kojarzyła mi się jako “gorsza”, ale to dlatego, że poznałam ją w czasach, kiedy olej, szczególnie rzepakowy, był uznawany za zło w kuchni (tak, to były złote czasy reklamy oleju Kujawskiego w TV!), a margaryna do kanapek i wypieków królowała na stołach – w moim domu klasycznie babkę kręciła Babcia, na margarynie. Babka na oleju wróciła do łask jako słodycze bez mleka (czyli też bez masła, margaryny, jogurtu śmietany…) i świetnie się sprawdziła. Polecam jako dodatek do kawy lub po prostu słodką zachciankę w ciągu dnia. Przepis podpatrzyłam na blogu Wszystko smaczne.

Liczba porcji: keksówka 10cm x 30cm

Cytrynowa babka piaskowa na oleju - składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 cytryna
  • aromat bananowy

Mąki wymieszać z proszkiem. Cytrynę umyć i wycisnąć z niej sok, przelać przez sitko. Piekarnik nagrzać do 180C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia tak, by papier nie opadał do środka foremki.

Jajka umyć, wbić do misy miksera i lekko ubić. Partiami dodawać cukier i ubijać na najwyższych obrotach, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta. Do jajek dodać partiami i delikatnie mąki, całość ucierać na niskich obrotach. Następnie wlać olej i aromat bananowy “łyżka po łyżce” lub wlewając go bardzo cienkim strumieniem. Obserwować masę i nie doprowadzić do zbyt dużej ilości oleju nie wmieszanej w ciasto. Lepiej przerwać wlewanie i dalej ucierać niż doprowadzić do rozwarstwienia masy. Na koniec dodawać po łyżeczce sok z cytryny ciągle ucierając. Ciasto przelać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka (około 60 minut) w 180C w funkcji “góra-dół”. Po 45 minutach można zacząć sprawdzać czy ciasto jest upieczone. Gdyby przypiekało się nadmiernie z góry można przykryć folią aluminiową – błyszczącą stroną w dół. Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić. Podawać z

Cytrynowa babka piaskowa na oleju

marcelina

2 Replies to “Cytrynowa babka piaskowa na oleju”

    1. Ja użyłam słonecznikowego 🙂 Nie wiem czy oliwa nie będzie zbyt ciężka, może babka będzie bardziej zbita?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *