Sałatka jako dodatek do obiadu powinna być szybka – taka, że da się ją zrobić pomiędzy obraniem ziemniaków a ich ugotowaniem przygotowując jednocześnie danie główne. I ta taka jest, przy tym prosta i smaczna. Kontrast słodkiej żurawiny i ostrego chilli daje przyjemny efekt smakowy. Niestety użyte proporcje są “na oko” i “do smaku”, ale każdy powinien sobie poradzić 🙂

Liczba porcji: 2

Salatka z zurawina i orzechami - składniki
  • 1 sałata masłowa
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki oregano

Z sałaty oberwać liście, umyć. Liście podrzeć na mniejsze, ale nie całkiem małe, kawałki i wrzucić do miski. Oliwę, wodę, ocet miód i przyprawy wymieszać i na chwilę pozostawić do przegryzienia. Orzechy włoskie posiekać na średniej wielkości kawałki. Do sałaty dodać żurawinę i orzechy. Zalać sosem, wymieszać. Podawać na świeżo.

Sałatka z żurawiną i orzechami

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *