Arabskie ciast kojarzą mi się z syropem cukrowym i orzechami. I w tym wypadku nie jest inaczej. Proste ciasto z semoliny, znanej w Polsce pod nazwą kaszy manny, z migdałami lub innymi orzechami polane słodkim syropem. Cud, miód!, a właściwie cukier. Ciasto pochodzi z Egiptu, ale można je spotkać w wielu okolicznych kuchniach (Turcja, Bałkany, Kaukaz). Jest bardzo szybkie do wykonania i nie wymaga miksera, co w niektórych okolicznościach jest bardzo pożądane. Przepis pochodzi ze strony arabskie.pl., natomiast przydatne informacje o migdałach można znaleźć u Ani Starmach.

Liczba porcji: 20-40

Składniki na ciasto Basbousa
  • 400 gram semoliny (kaszy manny)
  • 200 gram cukru
  • 50 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 gram gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml wody
  • pół cytryny
  • 20-40 migdałów

Obrać tyle migdałów ile przewiduje się kawałków ciasta (u mnie 40 małych trójkątów). Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Przygotować syrop: do rondelka włożyć szklankę cukru, wodę i sok z połowy cytryny. Wszystko wymieszać, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut. Odstawić do ostudzenia, syrop zgęstnieje. Rozgrzać piekarnik do 175C, blaszkę wysmarować masłem/margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać roztopione masło i partiami dodawać jogurt obserwując konsystencję ciasta. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, żeby dało się pokroić – może się okazać, że nie będzie potrzebne aż 300gram jogurtu. Przełożyć gotową masę do blaszki. Pokroić narzędziem z ostrą krawędzią na kawałki – najlepiej wkładać np. łopatkę od góry, a nie przeciągać. Do każdego kawałka wcisnąć obrany migdał. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 45 minut do zrumienienia. Wyciągnąć z piekarnika, można (ale nie trzeba) ponownie naciąć kawałki ciasta, zalać syropem i wstawić ponownie na 10-15 minut. Pilnować, aby się nie przypaliło. Wyciągnąć i wystudzić w blaszce. Przechowywać przykryte folią (błyszczącą stroną do dołu) i ściereczką.

Basbousa

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *