Idealnie kremowy sos, na śmietance, z wyraźnym posmakiem suszonych pomidorów. Stanowi całość z podduszonym w nim smażonym kurczakiem/indykiem. Kolor sosu zależy od ilości użytej oliwy “spod pomidorów”, tj. jeżeli zostaną dobrze odcedzone sos będzie wyraźnie jaśniejszy niż w przypadku zostawienia większej ilości tłuszczu. Jak pisze autorka oryginalnego przepisu Ania z bloga Zielony środek: sos najlepiej smakuje z duszonymi ziemniakami, ale można go podać ze wszystkim – w moim wypadku najczęściej z ryżem 🙂

Liczba porcji: 4

Sos z suszonych pomidorów - składniki
  • 400 gram piersi z indyka/kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki suszonego chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów wraz z oliwą
  • 200 ml rosołu (może być z kostki)
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 50 gram sera cheddar

Drób umyć, pokroić w kawałki i włożyć do miski. Dodać oliwę, suszone chilli i pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Wymieszać i pozostawić na chwilę. Pomidory pokroić w paski, przełożyć do rondla wraz z oliwą, podsmażyć 3-4 minuty. Dodać paprykę i pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć do zrumienienia go. Do rondla wlać 100ml rosołu i gotować całość na dużym ogniu, co chwilę mieszając, aż do zredukowania objętości o połowę, następnie zredukować ogień. W tym czasie na osobną patelnię wyłożyć mięso i podsmażyć ze wszystkich stron, bez przyrumienienia. W kubku dokładnie wymieszać mąkę ze śmietanką i pozostałym rosołem. Wlać cienkim strumieniem do pomidorów dokładnie mieszając zawartość rondla. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, do zgęstnienia. Po tym czasie przełożyć do rondla mięso. Ser zetrzeć na tarce i połowę dodać do rondla. Wszystko wymieszać i delikatnie gotować 15-20 minut, aż do uzyskania wymaganej konsystencji. Podawać na ciepło, z dowolnymi dodatkami, posypane pozostałym serem.

Sos z suszonych pomidorów

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *