Najważniejszy w Murzynku jest przepis – to już kiedyś pisałam. Ja dostałam idealny, sprawdzony, ze starej książki kucharskiej. Idealne proporcje, składniki opisane w gramach, no i Murzynek zawsze wychodzi doskonały – leciutko wilgotny, mocno kakaowy i z doskonałą polewą. Można się tak jeszcze długo rozpływać nad tym prostym, “klasycznym” ciastem, ale lepiej je po prostu szybko zrobić!

Liczba porcji: keksówka 10cm x 30cm

Murzynek - składniki
  • 200 gram mąki
  • 250 gram margaryny
  • 250 gram cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15-30 gram cukru wanilinowego
  • 5 łyżek wody

Margarynę posiekać na kawałki i włożyć do rondla. Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym i kakao, następnie dodać do margaryny. Dodać 3 łyżki wody i podgrzać na małym ogniu co jakiś czas mieszając – aby uzyskać jednolitą konsystencję masy. Gdy masa zacznie lekko wrzeć gotować ją przez 3 minuty delikatnie mieszając, by nie przypaliła się. Po tym czasie odstawić z ognia. Odlać pół szklanki masy i pozostawić wszystko do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, włożyć do wysokiego naczynia i ubić na sztywną pianę. Piekarnik nagrzać do 170C. Do ostudzonej masy dodać 2 łyżki wody, żółtka, delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z proszkiem i partiami przesiać ją i wymieszać z masą kakaową. Dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Piec około 50-55 minut w nagrzanym do 170C piekarniku (do suchego patyczka). Po wyciągnięciu odkroić od blaszki, lekko ostudzić i wyjąć z keksówki. Po przestygnięciu ciasta odłożoną masę kakaową podgrzać w kąpieli wodnej i rozprowadzić jako polewę po całym cieście. Pozostawić do ostudzenia lub podawać od razu.

Murzynek

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *