Kruche ciasteczka jako ciasteczka deserowe (do kawy lub herbaty) można spotkać w wielu formach. Najbardziej klasyczne to takie “na sucho”, wycinane w różnych kształtach albo z posypką. A u nas tym razem w wersji przekładanej marmoladą, w moim przypadku domową marmoladą z róży. Koniecznie musi to być marmolada/powidło, czyli coś co nie jest tak “płynne” jak dżem – w przeciwnym przypadku ciasteczka będą się tylko ślizgały po sobie, a nie zostaną sklejone. Przepis pochodzi ze strony gryzz.pl. Same ciasteczka są bardzo słodkie, więc można sobie pozwolić na użycie bardziej kwaskowatej marmolady/powidła.

Liczba porcji: 74 złożone ciasteczka

Kruche ciastka z różą - składniki
  • 260 gram masła
  • 500 gram jasnej mąki
  • 160 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 250 ml marmolady

Masło trzymać w lodówce, powinno być twarde. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić małe zagłębienie. Na mąkę wyłożyć masło, szybko je posiekać. Dodać jajka, sól, cukier puder i szybko zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto partiami wałkować na cienkie placki, około 3-4 mm. Każde kolejne powinny być mniej więcej takiej samej grubości, żeby równomiernie je zapiekać. Piekarnik rozgrzać do 200C, góra-dół, bez termoobiegu. Z rozwałkowanego ciasta wycinać ciasteczka w wybranym kształcie, ostatecznie dla mnie najwygodniejsze były kwiatki. W połowie wyciętych ciasteczek wyciąć niewielkie dziurki – za duże mogą powodować zniekształcenia ciasteczek podczas przekładania ich na blaszkę. Blaszki (co najmniej dwie) wyłożyć papierem do pieczenia i ostrożnie przenieść na nie wycięte ciasteczka. Piec po jednej blaszce na raz przez około 8 minut – długość pieczenia zależy od grubości i wielkości ciasteczek. Ciasteczka po upieczeniu powinny być tylko lekko rumiane. Upieczone ciasteczka szybko wyciągnąć z piekarnika, a po minucie delikatnie przełożyć na kratkę do przestudzenia. Gdy blaszka ostygnie można na niej układać kolejną partię ciastek do upieczenia – w czasie gdy piecze się druga blaszka ciastek. Jeżeli ciasto zrobi się miękkie w międzyczasie, to można je włożyć na chwilę do lodówki. Po upieczeniu wszystkich ciastek posmarować marmoladą ciastka bez dziurek i przykrywać je tymi z dziurkami. Można podawać od razu.

Kruche ciastka z różą
Kruche ciastka z różą

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *