Łódeczki z jogurtowego ciasta wypełnione serem feta. Małe porcje idealnie się sprawdzą na imprezie jako wytrawny dodatek “do piwa”. Przepis pochodzi z gazetki Pošalji recept! (nr 84, 10-11.2018).

Liczba porcji: 13 sztuk

Feta-łódeczki - składniki
  • 250 ml jogurtu
  • 100 ml oleju
  • 2 białka
  • 8 gram proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 gram mąki pszennej
  • 150 gram sera typu feta
  • 70 ml jogurtu
  • zioła, przyprawy, ew. świeża pietruszka
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania

W misce wymieszać olej z jogurtem, dodać białka i sól. Wymieszać na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać do miski z jogurtem. Wszystko wymieszać, ewentualnie zagnieść ręką. W osobnej misce rozgnieść widelcem ser i wymieszać z jogurtem i ulubionymi przyprawami/ziołami. Piekarnik rozgrzać do 200C (góra-dół, bez termoobiegu), blaszkę wyłożyć papierem od pieczenia. Na stolnicę wysypać trochę mąki. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować je w łódeczki: utoczyć kulkę, a następnie rozpłaszczyć, dwa boki podnieść jako “burty” łódeczki, a końcówki zlepić ze sobą. Zagłębienie wypełnić serem. Ułożyć na blaszce. Brzegi wysmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec w 200C przez 23 minuty. Podawać po lekkim ostygnięciu.

Feta-łódeczki

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *