Kolejne ciasto typu “do herbaty”. Ucierane z dodatkiem gruszek, najlepiej smakuje z dodatkiem lekko kwaskowatego dżemu, np. jabłkowego lub gruszkowego, samo w sobie niestety ciasto jest lekko suche. Przepis pochodzi z książki “102 ciasta z owocami siostry Anastazji” Wyd. WAM.

Liczba porcji: tortownica o średnicy 17 cm

Ciasto kakaowe z gruszkami - składniki
  • 200 gram mąki
  • 130 gram cukru
  • 6 jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 35 gram kakao
  • 4 gruszki

Białka oddzielić od żółtek i wbić do wysokiego naczynia. Białka włożyć do lodówki. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki lub dużą kostkę. Piekarnik nagrzać do 180C, tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z cukrem, masa powinna być pulchna i jasna. Powoli oddać mąkę z dodatkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzch wyłożyć gruszki i lekko wcisnąć. Piec w 180C przez około godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, obkroić nożem dookoła w blaszce i pozostawić do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.

Ciasto kakaowe z gruszkami

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *