Już nie pamiętam jak trafiłam na przepis na to ciasto na blogu mirabelkowy.pl. Okazało się, że jest szybkim i prostym przepisem, idealnym do zrobienia przed przyjściem gości zaproszonych na popołudniową kawę lub herbatę. Miękkie, nieprzesadnie wilgotne, słodkie, ale z lekkim przełamaniem, wyśmienite jeszcze na ciepło jak i po przestygnięciu.

Liczba porcji: keksówka ok. 21cm

Ciasto herbaciane - składniki
  • 200 ml lekko ciepłej, mocnej czarnej herbaty
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki marmolady/powideł/konfitur/dżemu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • garść bakalii

Piekarnik rozgrzać do 180C, najlepiej dolna grzałka z ewentualnym termoobiegiem. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Jajka ubić lekko mikserem. Dodać partiami cukier i całość ubić na puszystą masę. Cały czas ubijać na średnich obrotach. Do masy dodać cieniuteńkim strumieniem olej – nie za szybko. Następnie po łyżeczce dodawać marmoladę (od słodkości użytej marmolady zależy ostateczna słodkość ciasta). Ciągle ubijając dodawać po łyżeczce herbatę. Jeżeli masa pod koniec zrobi się bardzo płynna i zacznie pryskać, można zatrzymać mikser, wlać pozostałą herbatę, wymieszać łyżką, a potem na 2-3 sekundy włączyć mikser. 
Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem, kardamonem i imbirem. Partiami dodawać do masy herbacianej i wymieszać delikatnie łyżką. Bakalie delikatnie posiekać. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Następnie wylać ciasto do przygotowanej blaszki. 
Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut do suchego patyczka (można sprawdzać od ok. 40 minuty). Po wyciągnięciu pozostawić na chwilę w blaszce, następnie odkroić ciasto od boków blaszki i wyciągnąć – najłatwiej wziąć na rękę czystą i suchą ściereczkę i obrócić całą blaszkę do góry nogami. Podawać po chwilowym ostudzeniu, może być lekko ciepłe.

Ciasto herbaciane

marcelina

One Reply to “Ciasto herbaciane”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *