Kulki to bardzo szybki sposób na słodką przekąskę, która nie jest kupiona (i nie jest domową muffinką – one też są bardzo szybkie!). Te zdrowe kulki smakują kakao, migdałami i daktylami. W oryginalnym przepisie użyte są figi, ale akurat daktyle były pod ręką 🙂

Liczba porcji: 28 kulek

Kulki z daktyli - składniki
  • 100 gram migdałów
  • 100 gram daktyli z pestką
  • 50 gram rodzynek
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe lub drobno siekane orzechy

Migdały posiekać w blenderze. Daktyle wypestkować i pokroić w mniejsze kawałki. Do migdałów dodać daktyle oraz olej kokosowy i choć trochę rozetrzeć blenderem. Dodać rodzynki, wiórki i kakao. Jeżeli macie małą misę blendera całość przecierać partiami. Na koniec wymieszać całą masę ręką. W masie mogą (i mają) być wyczuwalne kawałki bakalii. Masę nabierać łyżeczką, formować kulki i odłożyć na talerz pokryty papierem śniadaniowym. Gotowe kulki wstawić na chwilę do lodówki (nie więcej niż 30 minut – dłużej przechowywane nie będą się od razu chciały obtaczać.). Po wyjęciu obtoczyć w kokosie lub siekanych orzechach. Po obtoczeniu można ponownie przechowywać w lodówce lub od razu podać do zjedzenia.

Kulki z daktyli

marcelina

2 Replies to “Kulki z daktyli i migdałów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *