Sumarycznie nie trzeba dużo czasu by przygotować te cudeńka. Jednak, wykonanie “łupinek” poprzez kilkukrotne malowanie i oczekiwanie na zastygnięcie powoduje, że aby wykonać pralinki musimy spędzić chwilę w domu. Ale naprawdę warto 🙂

Liczba porcji: około 30 pralinek

Pralinki malinowe - składniki
  • 150 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram białej czekolady
  • 25 ml śmietanki kremówki
  • 3-4 łyżki malin (mogą być mrożone)
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka miodu

Maliny przełożyć do rondelka i lekko podgrzać. Następnie całość przetrzeć przez sitko na mus. Potrzebne będzie 25 ml musu.Czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej. Foremki na czekoladki przetrzeć suchą szmatką/ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzelka wysmarować foremki czekoladą, spód można pokryć lekko grubszą warstwą. Pozostawić do zastygnięcia. Można przyspieszyć ten proces wkładając wystudzone skorupki do lodówki. Po zastygnięciu należy nałożyć drugą warstwę roztopionej czekolady, równomiernie. Pozostawić do zastygnięcia.Białą czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miseczki. Śmietankę, mus, cukier, masło i miód włożyć do rondelka i zagotować.Gorącą mieszanką zalać białą czekoladę. Intensywnie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić chwilę do ostygnięcia.Do gotowych skorupek czekoladek (jeszcze nie wyciągniętych z foremki) nałożyć masę malinową do 3/4 wysokości skorupki. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce na godzinę lub więcej.Ponownie roztopić gorzką czekoladę i zamknąć czekoladki, czyli pędzelkiem wypełnić wierzch czekoladek, a potem można wyrównać np. szerokim nożem. Pozostawić do zastygnięcia.Delikatnie wyciągnąć zastygnięte czekoladki z foremek.

Pralinki malinowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *