Czy pierogi leniwe są dla leniwych? Ilość przygotowań jest podobna, tylko później nie trzeba lepić i lepić pierogów 🙂 Dzisiaj leniwe trochę inaczej niż zawsze, na podstawie przepisu z fantazje smaku. Zbite i sycące kluski, najlepsze zaraz po wyłowieniu z wody.

Liczba porcji: 30 sztuk

Leniwe jaglane - składniki
  • 1 jajko
  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 200 gram twarogu
  • 100 gram mąki
  • 70 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól, cynamon

W garnku zagotować 3x tyle wody ile zajmuje kasza (ok. 1,5 szklanki). Kaszę sparzyć dwukrotnie wrzątkiem (przelać wrzątkiem lub zalać i odcedzić). Następnie wrzucić do gotującej się w garnku wody i ugotować. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przełożyć do innej miski i lekko ostudzić.Ser rozgnieść w misce. Dodać jajko, przestudzoną kaszę, mąki, cukier, sól i cynamon. Wszystko zarobić na w miarę jednolite ciasto, nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby nie było za twarde. Gotowe ciasto podzielić na części, wałkować, a następnie lekko spłaszczyć i kroić po skosie. Pozostałe ciasto można przechowywać w lodówce, dopóki nie zostanie skrojone.W rondlu zagotować wodę, osolić. Przygotowane kluski wrzucać na wrzącą wodę, delikatnie zamieszać. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową, podawać natychmiast, najlepsze są jeszcze ciepłe.

Leniwe jaglane

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *