Czy pierogi leniwe są dla leniwych? Ilość przygotowań jest podobna, tylko później nie trzeba lepić i lepić pierogów 🙂 Dzisiaj leniwe trochę inaczej niż zawsze, na podstawie przepisu z fantazje smaku. Zbite i sycące kluski, najlepsze zaraz po wyłowieniu z wody.

Liczba porcji: 30 sztuk

Leniwe jaglane - składniki
  • 1 jajko
  • 100 gram kaszy jaglanej
  • 200 gram twarogu
  • 100 gram mąki
  • 70 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól, cynamon

W garnku zagotować 3x tyle wody ile zajmuje kasza (ok. 1,5 szklanki). Kaszę sparzyć dwukrotnie wrzątkiem (przelać wrzątkiem lub zalać i odcedzić). Następnie wrzucić do gotującej się w garnku wody i ugotować. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przełożyć do innej miski i lekko ostudzić.Ser rozgnieść w misce. Dodać jajko, przestudzoną kaszę, mąki, cukier, sól i cynamon. Wszystko zarobić na w miarę jednolite ciasto, nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby nie było za twarde. Gotowe ciasto podzielić na części, wałkować, a następnie lekko spłaszczyć i kroić po skosie. Pozostałe ciasto można przechowywać w lodówce, dopóki nie zostanie skrojone.W rondlu zagotować wodę, osolić. Przygotowane kluski wrzucać na wrzącą wodę, delikatnie zamieszać. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową, podawać natychmiast, najlepsze są jeszcze ciepłe.

Leniwe jaglane

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *