Puszyste ciasto z dużą ilością wyczuwalnych fig i orzechów. Dość proste w wykonaniu. Przepis pochodzi z Małej cukierenki i za każdym razem się sprawdza. Po prostu pyszności!

Liczba porcji: tortownica o średnicy 26 cm

Ciasto figowe - składniki
  • 10 suszonych fig
  • 250 gram margaryny
  • 220 ml wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 gram cukru
  • 190 gram mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 gram orzechów włoskich

Figi drobno pokroić. Do rondelka włożyć wodę, pokrojoną margarynę i cynamon. Podgrzać doprowadzając niemal do wrzenia – aż będzie drżała powierzchnia tej masy. Ściągnąć z ognia i dodać pokrojone figi. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Posiekać drobno orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Nagrzać piekarnik do 180C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do misy miksera wbić jajka. Rozmieszać je przez około minutę na średnim biegu. Dodać cukier i ubijać całość na najwyższym biegu przez 7 minut. Dodać mąkę i wymieszać całość łyżką. Następnie dodać orzechy i ponownie wymieszać. Na koniec dodawać partiami ostudzoną masę figową, dokładnie i ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy. Piec około 60 minut w 180C, przy czym po 40 minutach przykryć ciasto folią aluminiową. Przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte folią aluminiową i ściereczką.

Ciasto figowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *