Czasem kupuję przetarty szczaw w słoiku, z myślą, że będzie na zupę. Tym razem jednak taki słoik skończył w innej formie, zaskakującej ale niezwykle smakowitej. Zasięgnęłam języka w książce kucharskiej “Traditional & Moedern Russian cooking” Wydawnictwa REA i powstał szybki sos szczawiowy. Autorzy sugerują wykorzystać go jako dodatek do sznycli, smażonej wątróbki, móżdżków lub szynki. U mnie towarzyszył kurczakowi wraz z ryżem, żurawiną i owocami goi. Połączenie kwaśnego sosu z suszonymi owocami jest naprawdę genialne!

Liczba porcji: 4

Sos szczawiowy (sorrel souce) - składniki
  • 300 gram przetartego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 200 gram śmietany (12-18%)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki

Szczaw przełożyć do rondelka i lekko zasmażyć. W drugim rondlu rozpuścić masło. Gdy lekko zacznie skwierczeć dodać mąkę i ją lekko zasmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Dodawać partiami szczaw. Wymieszać bardzo dokładnie. Całość podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło.

Sos szczawiowy (sorrel souce)

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *