Czasem kupuję przetarty szczaw w słoiku, z myślą, że będzie na zupę. Tym razem jednak taki słoik skończył w innej formie, zaskakującej ale niezwykle smakowitej. Zasięgnęłam języka w książce kucharskiej “Traditional & Moedern Russian cooking” Wydawnictwa REA i powstał szybki sos szczawiowy. Autorzy sugerują wykorzystać go jako dodatek do sznycli, smażonej wątróbki, móżdżków lub szynki. U mnie towarzyszył kurczakowi wraz z ryżem, żurawiną i owocami goi. Połączenie kwaśnego sosu z suszonymi owocami jest naprawdę genialne!

Liczba porcji: 4

Sos szczawiowy (sorrel souce) - składniki
  • 300 gram przetartego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 200 gram śmietany (12-18%)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki mąki

Szczaw przełożyć do rondelka i lekko zasmażyć. W drugim rondlu rozpuścić masło. Gdy lekko zacznie skwierczeć dodać mąkę i ją lekko zasmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Dodawać partiami szczaw. Wymieszać bardzo dokładnie. Całość podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło.

Sos szczawiowy (sorrel souce)

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *