Ryż zapiekany z jabłkami to właściwie bardziej forma podania niż całe danie. Wykorzystałam zimowe zapasy w słoiku, czyli zasmażone jabłka w karmelu. Można wykorzystać dowolne jabłka, starte czy w kawałkach, które wcześniej zostały lekko zasmażone np. w rondelku z odrobiną cukru i cynamonu. Wystarczy je przygotować lub podgrzać w czasie gdy gotuje się ryż. Danie może służyć jako danie główne na “słodki obiad” lub deser.

Liczba porcji: 6-8

Ryż z jabłkami - składniki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 50 gram masła
  • 700 gram jabłek zasmażonych

Piekarnik nagrzać do 180C. Zagotować niecałe 2 szklanki wody w garnku (2 razy tyle co ryżu). Wsypać ryż, zmniejszyć ogień i ugotować, powinien wchłonąć całą wodę. W tym czasie w rondelku podgrzać mus jabłkowy/jabłka/zasmażyć jabłka z cukrem. Formę wysmarować masłem. Ugotowany ryż odcedzić i podzielić na dwie części. Wyłożyć formę ryżem, na to położyć jabłka. Przykryć pozostałą częścią ryżu. Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki masła. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 minut. Formę można przykryć pokrywką lub folią aluminiową, ale nie ma takiej konieczności. Po wyciągnięciu lekko ostudzić, podawać na ciepło.

Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami 2

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *