Tak właściwie to Gnocchi di polenta, czyli kluski z mąki kukurydzianej. Intensywnie żółte kluseczki doskonale smakujące z sosem pomidorowym. Najdłużej w całym procesie zajmuje gotowanie polenty, więc nie jest to przepis ekspresowy, ale nie wymaga wielkiego zaangażowania i umiejętności kucharskich. Bardzo ekonomiczne danie, może być podawane jako danie główne lub dodatek do niego. Przepis pochodzi z bloga Moja Toskania.

Liczba porcji: 4 porcje

Kluski kukurydziane - składniki
  • 250 gram mąki kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • mąka pszenna
  • sól

Wodę posolić i zagotować. Wrzucić mąkę kukurydzianą, wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut mieszając. Ugotowaną polentę odstawić do ostudzenia. Przełożyć na stolnicę, oddać odrobinę mąki, tak by zarobić dość jednolite ciasto. Zagotować osoloną wodę w rondlu. Stolnicę obsypać mąką, by ciasto nie kleiło się przesadnie. Podzielić ciasto na części, zrolować jedną część, delikatnie spłaszczyć i pokroić na kluski. Przełożyć na inną część stolnicy podsypaną mąką. To samo zrobić z pozostałym ciastem. Gdy woda w rondlu zacznie się gotować wrzucać kluski. gdy wypłyną na powierzchnię jeszcze gotować je około pół minuty, następnie wyciągnąć łyżką cedzakową. Gotowe kluski podawać na ciepło, np. z sosem pomidorowym.

Kluski kukurydziane

marcelina

2 Replies to “Kluski kukurydziane”

  1. Dla mnie wyroby z mąki kukurydzianej wydają się lekko słodsze od tych na pszennej. Tak jest i w tym wypadku 🙂
    A potraktowałam te kluski dokładnie jak kopytka: jedna partia z sosem pomidorowym, ale kolejna już z masełkiem i cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *