Znudził się Wam makaron w rosole? Mi nie, ale czasem warto zrobić jakiś eksperyment, szczególnie jeśli okazuje się niezwykle udany! Wykorzystałam przepis z książki “zupy i sosy” wyd. Biblioteczka poradnika domowego. Z podanej ilości wyszło 20 sztuk małych kulek, ale i tak dzieliliśmy je na talerzach jeszcze na pół, więc mogłyby być takie całkiem malutkie. Jako zieleninę wykorzystałam pietruszkę, koperek i seler, które mam jeszcze mrożone z letnich zbiorów.

Liczba porcji: około 20 sztuk

Gałeczki serowe - składniki
  • 100 gram sera żółtego
  • 100 gram bułki tartej
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki siekanej zieleniny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
  • rosół

Rosół odcedzić do garnka, postawić na gazie. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć do miski. Dodać mąkę, bułkę tartą i zieleninę. W osobnej miseczce rozkłócić jajka z przyprawami. Dodać do sera i całość szybko zagnieść ciasto. Uformować małe kuleczki. Rosół doprowadzić do wrzenia. Wrzucić kulki. Gdy wypłyną na wierzch podgotować je jeszcze minutę. Zdjąć zupę z ognia. Ugotowane kulki wyłowić, podać razem z rosołem. Przechowywać na talerzyku – nie w zupie.

Gałeczki serowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *