Trochę lata w środku zimy. Warto było zamrozić maliny i móc je wykorzystać w takie zimne dni. Wykorzystałam przepis z kwestiasmaku.com. Bułeczki świetnie rosną, są mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam lekko rozmrozić maliny przed nałożeniem na ciasto, zamrożone jednak bardzo oziębiają ciasto i spowalniają proces. A ciasto drożdżowe naprawdę uczy, że wyrabianie ciasta ma sens i jest potrzebne 🙂

Liczba porcji: 20

Bułeczki drożdżowe z malinami - składniki
  • 50 gram drożdży
  • 100 ml mleka
  • 370 gram mąki pszennej
  • 50 gram cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 200 gram masła
  • maliny

Masło pokroić na drobne kawałki i zostawić w misce do ocieplenia. Mleko podgrzać, ma być lekko ciepłe. Do szklanki rozkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i zalać mlekiem. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Do miski wsypać mąkę, pozostały cukier, sól i wymieszać. Wstawić do miski szklankę z drożdżami, które zaczną gwałtownie rosnąć. Po około 10 minutach wylać pozostałe drożdże do miski i zacząć zarabiać ciasto. Wbić kolejno jajka i zarobić ciasto. Wyrabiać ciasto około 7 minut. Następnie dodawać pojedynczo kawałki masła. Ciasto będzie na przemian się ślizgać i kleić, ale ostatecznie będzie jednolitej konsystencji. Można obsypywać dłonie mąką lub bardzo delikatnie podsypywać miskę/stolnicę, byle nie dodać zbyt dużo mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę przykryte ściereczką. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie delikatnie zagnieść ciasto. obsypać stolnicę mąką i rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm, na kształt prostokąta. Wyłożyć maliny na całej powierzchni i zawinąć prostokąt wzdłuż dłuższego boku. Pokroić je na bułeczki szerokości ok 1,5cm. Wyłożyć je na blaszki w sporych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C (góra-dół bez termoobiegu). Każdą z bułeczek można posmarować mlekiem. Piec około 15 minut, aż będą złote na wierzchu. Wyciągnąć z piekarnika, delikatnie ostudzić i przenieść na kratkę lub drewnianą deskę. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Bułeczki drożdżowe z malinami

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *