Efektowne ciasto z gruszką, wreszcie się doczekało publikacji. Pięknie wygląda, dobrze smakuje, w szczególności gruszki gotowane i zapieczone – pyszności. Przepis pochodzi z kotlet.tv z drobnymi modyfikacjami składników zgodnie ze wskazówkami z czteryfajery.pl

Liczba porcji: keksówka 30cm x 10cm

Ciasto z gruszkami - składniki
  • 230 gram mąki
  • 60g oleju
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 4 gruszki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 goździki
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • woda

Wodę wlać do garnka, na wysokość gruszek. Dodać cukier i przyprawy. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gruszki umyć i obrać. Od spodu wykroić słupki zawierające gniazda nasienne. Włożyć do gotującego się syropu na około 15 minut. Następnie wyciągnąć ja i pozostawić do ostudzenia.Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka. Powoli wlać olej ciągle mieszając. Partiami dodawać mąkę delikatnie mieszając. W miarę potrzeby dodać wodę. Przełożyć ciasto do blaszki. Włożyć w nie ostudzone gruszki, jedna za drugą. Piec 45-50 minut w 180C, do suchego patyczka. Sprawdzać patyczkiem w okolicy gruszek, tak aby w całości ciasto było upieczone, jednak znaleźć równowagę pomiędzy spieczonymi bokami a wilgotnym ciastem w okolicy gruszek (gruszki same w sobie są mokre i mogą nasączać ciasto). Wyjąć ciasto z  piekarnika i ostudzić w blaszce. Kroić wzdłuż i podawać. Atrakcyjnie wyglądają kawałki z gruszką.

Ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami 2

marcelina

3 Replies to “Ciasto z gruszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *