Efektowne ciasto z gruszką, wreszcie się doczekało publikacji. Pięknie wygląda, dobrze smakuje, w szczególności gruszki gotowane i zapieczone – pyszności. Przepis pochodzi z kotlet.tv z drobnymi modyfikacjami składników zgodnie ze wskazówkami z czteryfajery.pl
Liczba porcji: keksówka 30cm x 10cm

- 230 gram mąki
- 60g oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 4 gruszki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki cukru
- 4 goździki
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- woda
Wodę wlać do garnka, na wysokość gruszek. Dodać cukier i przyprawy. Postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Gruszki umyć i obrać. Od spodu wykroić słupki zawierające gniazda nasienne. Włożyć do gotującego się syropu na około 15 minut. Następnie wyciągnąć ja i pozostawić do ostudzenia.Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka. Powoli wlać olej ciągle mieszając. Partiami dodawać mąkę delikatnie mieszając. W miarę potrzeby dodać wodę. Przełożyć ciasto do blaszki. Włożyć w nie ostudzone gruszki, jedna za drugą. Piec 45-50 minut w 180C, do suchego patyczka. Sprawdzać patyczkiem w okolicy gruszek, tak aby w całości ciasto było upieczone, jednak znaleźć równowagę pomiędzy spieczonymi bokami a wilgotnym ciastem w okolicy gruszek (gruszki same w sobie są mokre i mogą nasączać ciasto). Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić w blaszce. Kroić wzdłuż i podawać. Atrakcyjnie wyglądają kawałki z gruszką.


i jest pyszne!
Wygląda przepysznie 🙂
Cieszymy się, że smakowało. Wygląda pysznie