Kruchutkie ciasteczka o wyraźnym zapachu i posmaku migdałów. Rozpływające się w ustach, pyszne. Bardzo szybko zniknęły. Słodkie, więc idealnie pasują do lekko cierpkiego dżemu/owoców, np. malin. Użyłam mąki krupczatki, dzięki temu ciasteczka były baaardzo kruche, ale uniemożliwiały tworzenie skomplikowanych kształtów. Oryginalny przepis pochodzi z bloga 2smaki.pl.

Liczba porcji: ok. 40 sztuk

Ciasteczka migdałowe - składniki
  • 50 gram płatków migdałowych
  • 180 gram mąki
  • 100 gram masła
  • 40 gram cukru pudru
  • 1 żółtko

Masło mocno schłodzić w lodówce lub zamrażalniku. Migdały zetrzeć robotem kuchennym na mąkę. Rozgrzać piekarnik do 180C, blaszkę lub dwie wyłożyć papierem do pieczenia. Szybko zarobić ciasto z wszystkich składników. Następnie rozwałkować ciasto i wycinać dowolne kształty, ale raczej niezbyt skomplikowane, bo ciasteczka mogą się rozpadać. Ostrożnie przenieść gotowe ciasteczka na blaszkę. Piec 9 minut w 180C w nagrzanym piekarniku (góra-dół, bez termoobiegu). Upieczone i gorące ciasteczka przełożyć na kratkę/siatkę do wystygnięcia. Można jeszcze gorące posypać cukrem pudrem. Podawać z dżemem.

Ciasteczka migdałowe

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *