Bałkańska pyszność, warstwowa sałatka ze świeżych warzyw. Doskonale smakuje z czerwonych, dojrzałych pomidorów. Idealna jako cały posiłek, ale może też stanowić dodatek do mięsnego obiadu do podziału “na dwoje”. Przygotowanie wydaje się banalnie proste, aż tak podejrzanie proste, że zerknęłam jeszcze na przepis na balkanblend.pl, żeby niczego nie zgubić 🙂

Liczba porcji: 1

Szopska sałata - składniki
  • 1 bardzo duży pomidor
  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1/2 cebuli
  • 50 gram sera kaszkawał
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, naciąć w kilku miejscach, a następnie pokroić w średnią kostkę, włożyć do talerza. Ogórek umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na cebulę. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i wyłożyć na ogórki. Oliwę i ocet wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zalać pomidory. Ser zetrzeć na drobnej tarce i posypać po wierzchu.

Szopska sałata

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *