Borówki vel jagody nie są teraz w top 5 owoców sezonu, ale warto zachować przepis na lepsze czasy 🙂 te jagodzianki wychodzą dobrze z borówek jak i borówek amerykańskich, które są dostępne w sklepach cały rok. Przepis na ciasto drożdżowe podpatrzyłam na blogu domowe-wypieki.pl, natomiast “farsz” był złączeniem chyba wszystkich przepisów w internecie.

Liczba porcji: 16 bułeczek

Jagodzianki - składniki
  • 500 gram mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 gram cukru
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 75 gram masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 500 gram borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mleko lekko podgrzać, nie może być zbyt gorące. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki. Wymieszać, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Delikatnie rozpuścić drożdże i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Masło w miarę możliwości posiekać. W dużej misce wsypać pozostałą mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić całość na jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Nielepkie ciasto włożyć do miski wysypanej mąką lub wysmarowanej olejem, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Borówki włożyć do rondelka i delikatnie podgrzać. Gdy zaróżowią się i puszczą sok  i powolutku dodawać mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając. Prawie od razu ściągnąć z ognia, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Farsz będzie przypominał konsystencją budyń z owocami (sok się zagęścił mąką). Nie należy trzymać zbyt długo na ogniu, żeby owoce nie puściły całego soku i nie “zniknęły”. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180C. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i podzielić na 16 części (na pół, na pół, na pół i na pół 🙂 ). Bułeczki nie będą wyglądały na zbyt duże, ale urosną potem w piekarniku. Każdą cząstkę lekko spłaszczyć i rozciągnąć, w miarę równomiernie, żeby ciasto było jednej grubości. Nałożyć na środek łyżeczkę farszu (można więcej, ale nie za dużo, żeby bułeczki nie pękły. Zawinąć całość i skleić jak sakiewkę lub pierogi. Potem taką “kulkę” jeszcze delikatnie toczyć po blacie, żeby bułeczka się zaokrągliła. Można formować kulki lub podłużne bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce łączeniem do dołu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Można przed samym włożeniem do piekarnika posmarować je z wierzchu jajkiem, mlekiem lub jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w 180C przez 25 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ułożyć na drewnianej desce. Poczekać aż lekko ostygną – farsz w środku jest gorący.

Jagodzianki

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *