Pomysł na atrakcyjne przygotowanie ziemniaków do klasycznego obiadu. Ziemniaki nie powinny być zbyt twarde, żeby można było łatwo w nie wbić patyczki. Można też skorzystać z dedykowanego przyrządu dostępnego w sklepach.

Liczba porcji: 2

Ziemniaczana spirala - składniki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 patyczki do szaszłyków
  • ostry nóż

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180C. Ziemniaki umyć i obrać. Patyczki do szaszłyków pomalować oliwą. Każdy ziemniak wbić na patyczek. Jeżeli patyczek się złamie można spróbować wbić obok drugi. Za pomocą noża utworzyć z ziemniaków spirale: zaczynając od jednej strony patyczka, ukroić ziemniaka tak by nóż oparł się na patyczku. Następnie delikatnie obracając ziemniaka lub nóż kroić ciągle delikatnie kierując nóż w dół, żeby nie przekroić całkowicie tworzącej się spirali. W połowie ziemniaka dla wygody pracy warto go obrócić i ciąć “w górę”. Gotową spiralę lekko rozciągnąć na patyczku i położyć na dużym talerzu. Oliwę wymieszać z ziołami. Pędzelkiem delikatnie posmarować każdą spiralę ze wszystkich stron. Chwilę poczekać aż odciekną z nadmiaru oliwy. Przełożyć je na blaszkę i piec w 180C około 50 minut. W połowie czasu można spirale obrócić, aby się równomiernie przypiekały. Podawać gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Ziemniaczana spirala

marcelina

One Reply to ““Ziemniaczana spirala””

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *