Przepis pochodzi ze zbiorów rodzinnych i zakładam, że jest dość stary, tylko lekko unowocześniony proszkiem do pieczenia i temperaturą piekarnika :). Jest to przepis na ciasto ucierane, ale podane w ciekawej formie: podstawą są jajka, które trzeba zważyć jeszcze przed rozbiciem (u mnie było to 277 gram), a według ich masy dobiera się resztę składników. Musiało się to bardzo wygodnie robić na wagach szalkowych. Sam wypiek jest bardzo słodki, chyba z powodu ilości cukru. Wykorzystać można dowolne owoce sezonowe albo przerobione na zimę, np. z kompotu lub soku.

Liczba porcji: blaszka 30cm x 30cm

Tyle-ile - składniki
  • 5 jajek
  • tyle ile zaważą jajka:
    • mąki
    • cukru
    • margaryny/masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce

Jajka zważyć i zapamiętać liczbę. Przygotować pozostałe składniki w osobnych miseczkach: odważyć tyle samo mąki ile ważyły jajka, następnie tak samo odważyć cukier i margarynę/masło. Do mąki dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i lekko wymieszać. Do dwóch naczyń oddzielić żółtka od białek, a następnie białka włożyć do lodówki. Żółtka lekko ubić, partiami dodać cukier i ucierać do uzyskania jasnej i pulchnej masy. Następnie dodawać małymi kawałkami margarynę/masło cały czas ucierając. Po dodaniu wszystkich kawałków ubijać jeszcze przez 8 minut na prawie najwyższych obrotach miksera. Masa po ubiciu powinna być maksymalnie jednolita i puszysta. Odstawić. Rozgrzać piekarnik na ok. 180C. Białka wyjąć z lodówki i ubić na sztywną pianę. Partiami dodać je do ubitej masy delikatnie mieszając. Następnie dodać w trzech częściach mąkę z proszkiem i równie delikatnie wymieszać z masą. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i lekko rozsmarować po całej powierzchni. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180C około 40 minut, aż do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka.

Tyle-ile
Tyle-ile

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *