Przekąska o efektownym wyglądzie, szybka do przygotowania. Doskonała jako przekąska na imprezę, do piwa, wina lub herbaty.

Liczba porcji: ok. 30 porcji

Paluszki z ciasta francuskiego - składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 80 gram zielonego pesto

Nagrzać piekarnik do 200C, góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie. Posmarować ciasto cienką warstwą pesto. Ostrym nożem naciąć ciasto w cienkie paski, następnie przekroić je na pół. Każdy kawałek skręcić: chwycić ostrożnie za wąskie końce i skręcić ciasto 2-3 razy. Skręcone paski ułożyć na blaszce w odstępach 2-3 centymetrowych. Po zapełnieniu blaszki piec paluszki w 200C, na niski, ale nie najniższym poziomi przez 15 minut lub do wyrośnięcia i zrumienienia ciasta. Upieczone paluszki wyciągnąć, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.

Paluszki z ciasta francuskiego - przygotowanie
Paluszki z ciasta francuskiego

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *