Pomimo na pierwszy rzut oka dużej liczby składników jest to proste biszkoptowe ciasto z marchewkową masą. Do jej produkcji można użyć soku przecierowego o ulubionym smaku 🙂 Do tego śmietanka z galaretką tworząca lekką piankę. Powoduje to, że ciasto trzeba dość szybko zjeść, ale z tym zazwyczaj nie ma problemu 🙂 Dla tych co boją się przekrawania ciast – można upiec dwa osobne cienkie biszkopty z 3 jajek każdy.

Liczba porcji: blaszka 30cm x 30cm

Ciasto Kubuś - składniki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 900-1000 ml soku przecierowego typu Kubuś
  • 3 budynie śmietankowe (każdy na 1/2 litra mleka)
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 litra śmietanki 30% 
  • 1 galaretka (na 1/2 litra wody)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 duże opakowania ciastek typu PetitBourre
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

Galaretkę zrobić wg przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia, np. do lodówki. Piekarnik rozgrzać na 160-180C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami. Białka oddzielić od żółtek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę mikserem lub ręczną trzepaczką. Gdy będą bardzo sztywne powoli dodawać cukier cały czas ubijając. Masa ma być błyszcząca, ale wciąż sztywna. Następnie dodawać pojedynczo żółtka i wmiksować je w masę. Masa powinno zostać sztywna, ale jeśli delikatnie “popłynie” nic złego się nie stanie. Partiami dodać mąkę z proszkiem delikatnie mieszając masę łopatką, szerokimi okrągłymi ruchami. Masę biszkoptową wyłożyć na blaszkę i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni. Piec w 160-180C przez 30-40 minut, do złotego koloru i suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostać biszkopt w środku na około 5 minut. Potem wyciągnąć blaszkę, nożem odciąć biszkopt od blaszki lub papieru i pozostawić do ostudzenia. Do miski wlać 250ml (1 szklankę) soku. Pozostałą część wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do miski dodać budynie i razem rozetrzeć. Gdy sok w garnku zacznie wrzeć dodać część wymieszaną z proszkami i jeszcze chwilę pogotować mieszając. gdy budyń osiągnie pożądaną, gęstą konsystencję, ściągnąć z gazu i odstawić do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, nie będzie już płynna, śmietankę ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać do niej partiami galaretkę i szybko wmieszać za pomocą miksera. Masa powinna być jednolita i sztywna. Wystudzone ciasto wyciągnąć z blaszki i przekroić na pół za pomocą noża albo specjalnej żyłki do przecinania ciast. W blaszce można ułożyć na dnie papier, a następnie układać kolejno: warstwa biszkoptu, budyń z soku, warstwa ciasteczek typu PetitBourre, śmietanka z galaretką, druga warstwa biszkoptu. Do rondelka włożyć śmietanę, kakao i cukier. Podgrzewać na małym gazie co jakiś czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z gazu. Gdy polewa się uspokoi ponownie doprowadzić ją do wrzenia. Polać ciasto i zostawić do ostudzenia w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc (galaretka musi stężeć). Przechowywać w lodówce, ze względu na śmietankę.

Ciasto Kubuś
Ciasto Kubuś

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *