Ten przepis pochodzi z nietypowego źródła: z Muzeum Śląskiego. Jedna z tamtejszych ulotek daje przepis na kluski śląskie, zarówno te białe (o, jak tutaj), jak i “czorne”. Składniki są te same, jednak w czarnych część ziemniaków jest dodawana jako surowe. Powoduje to ciemnienie klusek, stąd nazwa. Daje się wyczuć lekką różnicę w smaku przez ten surowy dodatek, ale są równie pyszne co ich białe odpowiedniki. Jak to kluski śląskie – pasują do różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć.

Liczba porcji: 40 sztuk

Czarne kluski śląskie - składniki
  • 800 gram ziemniaków
  • 200 gram mąki ziemniaczanej

600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować je do miękkości, ok. 20 minut. W tym czasie obrać pozostałe ziemniaki i zetrzeć na tarce lub w maszynce na drobnym sitku. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez prasę lub ugnieść. Wyłożyć na stolnicę i chwilę poczekać aż ostygną. Dodać surowe ziemniaki i wymieszać. Uformować półkulę, pokroić ją na 4 części. Jedną część wysunąć i położyć obok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tak, żeby dopełniła półkulę. Zagnieść wszystko razem, wraz z wyciągniętą wcześniej częścią ziemniaków. Gdy ciasto będzie jednolite podzielić na części utoczyć z każdej części wałek, pokroić go na małe części. Z każdej części uformować małe kulki, a następnie zrobić w nich dziurki palcem wskazującym. Zagotować wodę w garnku lub rondlu. Uformowane kluski wrzucać na gotującą się wodę, następnie gotować 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć je łyżką cedzakową na talerz. Podawać na ciepło.

Czarne kluski śląskie

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *