Ten przepis pochodzi z nietypowego źródła: z Muzeum Śląskiego. Jedna z tamtejszych ulotek daje przepis na kluski śląskie, zarówno te białe (o, jak tutaj), jak i “czorne”. Składniki są te same, jednak w czarnych część ziemniaków jest dodawana jako surowe. Powoduje to ciemnienie klusek, stąd nazwa. Daje się wyczuć lekką różnicę w smaku przez ten surowy dodatek, ale są równie pyszne co ich białe odpowiedniki. Jak to kluski śląskie – pasują do różnych sosów, np. grzybowego, pomidorowego, jak i do masła z cukrem. Ilość mąki ziemniaczanej jest przybliżona, ale powinna wystarczyć.

Liczba porcji: 40 sztuk

Czarne kluski śląskie - składniki
  • 800 gram ziemniaków
  • 200 gram mąki ziemniaczanej

600 gram ziemniaków obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować je do miękkości, ok. 20 minut. W tym czasie obrać pozostałe ziemniaki i zetrzeć na tarce lub w maszynce na drobnym sitku. Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez prasę lub ugnieść. Wyłożyć na stolnicę i chwilę poczekać aż ostygną. Dodać surowe ziemniaki i wymieszać. Uformować półkulę, pokroić ją na 4 części. Jedną część wysunąć i położyć obok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tak, żeby dopełniła półkulę. Zagnieść wszystko razem, wraz z wyciągniętą wcześniej częścią ziemniaków. Gdy ciasto będzie jednolite podzielić na części utoczyć z każdej części wałek, pokroić go na małe części. Z każdej części uformować małe kulki, a następnie zrobić w nich dziurki palcem wskazującym. Zagotować wodę w garnku lub rondlu. Uformowane kluski wrzucać na gotującą się wodę, następnie gotować 3 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć je łyżką cedzakową na talerz. Podawać na ciepło.

Czarne kluski śląskie

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *