Ostatnio zagościła u mnie mąka kukurydziana. I potrzeba zrobienia słodkości bez mąki pszennej, bez śmietany, bez mleka, bez czekolady… bardzo dużo wykluczeń. I tak znalazłam przepis na ciasteczka kukurydziane od Ciast.co, które okazały się strzałem w dziesiątkę! Nie tylko dlatego, że spełniają wszystkie założenia, ale również są bardzo kruche i smaczne. Idealnie komponują się z domowymi malinami 🙂

Liczba porcji: ok. 45 sztuk

Ciasteczka kukurydziane - składniki
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 gram zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru

Na stolnicę wysypać mąkę, cukier. Lekko wymieszać. Dodać zimne masło, szybko je posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada przy wyrabianiu. Po osiągnięciu tego efektu włożyć ciasto do woreczka foliowego i do lodówki na co najmniej pół godziny. Nagrzać piekarnik na 180C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować ulubione foremki lub np. szklankę do wykrawania ciastek. Z lodówki 1/3 ciasta, rozwałkować je grubo, na około 4 milimetry i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce w niedużych odstępach, ale tak by się ze sobą nie stykały. Ciasteczka nie powinny rosnąć “w bok” w czasie pieczenia, ale lepiej dmuchać na zimne. Pełną blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut lub aż przyrumienią się brzegi a ciasteczka będą rumiane. Pozostałą na stolnicy część ciasta uformować w kulę, włożyć do lodówki, a wyjąć kolejną część schłodzonego ciasta. Ponownie wykrawać i zapiekać. Gotowe ciasteczka ściągnąć ostrożnie z blaszki i suszyć na kratce lub drewnianej desce. Można podawać zaraz po ostudzeniu, same lub np. z konfiturą malinową.

Ciasteczka kukurydziane

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *