Ostatnio najczęściej goszczący na moim stole rodzaj chleba. W moim wykonaniu wypiek na zakwasie żytnim, pszenno-żytni i pół razowy. Mak jest bardzo wyczuwalny. Nie jest najlżejszy, ale zawsze wyrasta w formie i jeszcze dodatkowo w piekarniku, ponad foremkę. Należy tylko zaplanować odpowiedni czas na aktywowanie zakwasu (6-8h), wyrastanie chleba (5-6h), pieczenie (1h), stygnięcie (4-24h). Oryginalny przepis pochodzi od Smakowity Chleb, natomiast przepis na zakwas od Przepis na chleb.

Liczba porcji: foremka 10cm x 30 cm

Chleb z makiem - składniki
  • 150 aktywnego zakwasu
  • 150 gram mąki żytniej razowej
  • 380 gram mąki pszennej typ 500
  • 50 gram maku
  • 1 łyżka oliwy
  • 350 ml wody
  • 1,5 łyżeczki soli

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć mąki, mak, sól i wymieszać. Dodać aktywny zakwas, oliwę i połowę wody. Zarobić ciasto ręką, w dolewając stopniowo resztę wody. Ilość wody jest orientacyjna. Ciasto powinno być jednolite i nieklejące, w razie potrzeby dolać odrobinę wody lub podsypać mąką pszenną. Po zarobieniu ciasta wyrabiać je w misce około 5 minut. Ciasto uformować w walec i włożyć do foremki. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 5-6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, sięgać do brzegów blaszki. Piekarnik rozgrzać do 200C, najlepiej góra+dół. Chleb można naciąć szybkim ruchem ostrego noża obsypanego mąką. Na dno piekarnika wrzucić 2-3 kostki lodu i włożyć chleb na środkowy ruszt. Piec przez 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z formy, ściągnąć papier do pieczenia i włożyć ponownie do piekarnika na 15 minut. Gotowy chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy stukaniu od spodu. Po wyciągnięciu chleba pozostawić na kratce lub drewnianej desce do wystudzenia.

Chleb z makiem

marcelina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *